Иран предупреждава Израел с военно учение

Маневрите идват в момент, в който спекулациите за конфликт между Иран и Израел все повече набират сила.

23.12.2011 | 12:24
Иран предупреждава Израел с военно учение

Учението ще се проведе в стратегически район,  близо до основните морски пътища за Персийския залив.

"Демонстрираме решимостта и готовността на отбранителната мощ на иранските въоръжени сили.

Преди всичко обаче искаме да отправим послание за мир и приятелство в Ормузкия проток, Оманско море и свободните води на Индийския океан", заяви главнокомандващият иранския флот адмирал Хабибула Саяри.

Учение или бойни маневри?

На пръв поглед учението не би трябвало да предизвиква особен интерес, тъй като Иран често демонстрира военния си потенциал.

На фона на все по засилващите се спекулации за възможен удар на Израел срещу Техеран обаче, маневрите изглеждат като предупреждение.

През последните няколко месеца Израел на няколко пъти заявява, че Иран е в напреднала фаза по създаването на ядрено оръжие и дори е възможно вече да има такова.

Международната агенция за атомна енергия предупреди, че Техеран е напреднал в разработките за обогатяване на уран, въпреки че все още няма категорични доказателства, че той ще бъде използван за оръжие.

САЩ трябва да избират по-малкото зло

САЩ, който е традиционен съюзник на Израел, също е в много обтегнати отношения с Иран.

Миналата седмица Америка се изтегли окончателно от Ирак и това дава повод на мнозина анализатори да предричат, че следващата цел ще бъде Иран.

Същевременно ангажирането на американския президент Барак Обама в нова война с непредвидими последствия, при това в навечерието на изборна година, изглежда малко вероятно. Смъртта на севернокорейския лидер Ким Чен-Ир предизвика нестабилност в друг регион, в който САЩ имат стратегически интереси и са силно ангажирани.

Иран може да удари пръв

Някои по-смели анализатори пък предричат, че първият удар може да бъде нанесен от Иран и то именно от стратегическите бомбардировачи срещу Израел. Според тях най-подходящият момент за водене на война са Коледните и Новогодишни празници , защото по това време международните институции са изключително мудни.