Турция прекъсва всички официални връзки с Франция

Поводът е приетият днес от френското Национално събрание законопроект, който третира като престъпление отричането на геноцида над арменците по време на Първата световна война.

22.12.2011 | 18:58
Турция прекъсва всички официални връзки с Франция

Турция отменя всички икономически, политически и военни срещи с Франция, заяви днес турският премиер Реджеп Тайип Ердоган. Анкара ще прекрати и съвместните военни учения и ще отмени разрешенията за достъп на френски военни самолети и кораби до турските летища и пристанища, като по този начин ще замрази и военните контакти с Париж, съобщи Associated press.
Поводът за крайното решение е приетият днес от френското Национално събрание законопроект, който третира като престъпление отричането на геноцида над арменците от страна на османските турци по време на Първата световна война. Предложеният нормативен акт предстои да бъде гласуван в Сената през 2012. По думите на Ердоган законопроектът е "расистки", "дискриминиращ" и "ксенофобски“.
Проектозаконът предвижда санкции като задържане под стража за една година и глоба от 45 000 евро за всеки, който отрече, че събитията от 1915 са геноцид.
"Ние нямаме геноцид в нашата история, но ще разкажем на света за френските жестокости, които бяха забравени", каза Ердоган пред журналисти в Анкара, предават световните агенции.
Франция е третият най-голям чуждестранен инвеститор в Турция. Само през 2010 френски инвеститори влагат в страната над 12 милиарда евро. Годишно над 1 милион френски туристи посещават Турция.
През 2011 двете страни се договориха да бъдат открити две нови консулства на Турция - в Нант и Бордо, с което общият им брой във Франция достига шест на брой.