ЕС отпуска 5,3 милиарда евро на Португалия в началото на 2012

Международните проверяващи отчитат добро развитие на прилагането на реформите в страната.

21.12.2011 | 19:06
ЕС отпуска 5,3 милиарда евро на Португалия в началото на 2012

През януари 2012 Португалия ще получи третия транш от одобрената от Европейския съюз финансова помощ, съобщиха от Европейската комисия. Отчетът на проверяващите хода на реформите в страната – представители на Европейската централна банка, Международния валутен фонд и Европейската комисия, е положителен и подчертава напредъка на страната по редица направления.

Формално решението за предоставяне на финансовата помощ трябва да вземат финансовите министри на страните от еврозоната, като те могат да направят това и без да се събират лично, а само като подпишат „писмена процедура.“

В началото на април 2011 Португалия се обърна към  МВФ и ЕС с искане за оказване на финансова подкрепа. Причините, довели до решението, са проблеми в банковия сектор и увеличаване на доходността по държавните облигации. В резултат беше одобрен спасителен финансов пакет в размер от 78 милиарда евро. Втората мисия на представителите на международните кредитори беше през ноември. През тази седмица МВФ одобри поредния транш от финансова помощ в размер от 2.9 милиарда евро, съобщава електронното издание на Ведомости.