Иран ще бъде най-големият износител на горива до 2013 година

Това обяви президентът на ислямската република Махмуд Ахмадинеджад пред свои поддръжници в източната провинция Варамин.

21.12.2011 | 17:39
Иран ще бъде най-големият износител на горива до 2013 година

Износът ще стане възможен благодарение на плана за реформа на иранската икономика, който правителството наложи. Той цели постепенна замяна на субсидиите за най-важните стоки, храни и горива, за сметка на по-голямо финансиране на социални политики. Реформата предоставя възможност за спестяване на милиарди от вноса на горива.
 „Тази година само за вноса на горива, ние трябва да платим 15 милиарда долара на други държави," заяви президентът на Иран.
Изказването на Махмуд Ахмадинеджад беше направено на първата годишнина от изпълнението на плана за реформи, въпреки че редица анализатори и политици предупредиха, че той ще доведе до нарастване на инфлацията в страната.
 „Тези 15 милиарда долара могат да допринесат за изграждането на страната. И по волята на Бог – до следващата година ще станем един от най-големите износители на горива,“ заяви  Махмуд Ахмадинеджад.
Сравнено с миналата година, равнището на инфлацията в Иран се е повишила двойно,  като достигна 20 процента през този месец. 
Според прогнозите на Международния валутен фонд инфлацията в Иран може да достигне 22.5 % към края на иранската календарна година, която завършва през март 2012 година.

Последните санкции от Съединените щати и Европейския съюз допълнително уязвиха икономиката на страната. Рестрикциите бяха насочени срещу компании, които продават преработени горива и оборудване, което да бъде използвано от иранския преработвателен сектор. Така до скоро петата по големина страна износител на петрол трябваше да внася повече от 40 процента рафинирани горива.