Рейтингът ААА на Европейския фонд за финансова стабилност под въпрос

Fitch съобщава, че поставянето под наблюдение на оценката на Франция увеличава риска от понижаване на най-високия рейтинг на Европейския фонд за финансова стабилност.

20.12.2011 | 16:23
Рейтингът ААА на Европейския фонд за финансова стабилност под въпрос

 

Fitch се присъединява към Standard & Poor’s, която още на 6 декември обяви постави под наблюдение Европейския фонд за финансова стабилност и 15 страни от еврозоната.

На 16 декември 2011г. Fitch понижи перспективата на оценката ААА на Франция до негативна, с обяснението, че е разтревожена от потенциалните последици от дълговата криза върху финансите на френската държава.

Президентът на френската Агенция за финансов надзор Жан-Пиер Жует призна, че само чудо ще помогне на неговата страна да запази високата оценка на рейтинговите агенции.

„За мен е жалко, че приемаме с фатализъм загубата на ААА. Това ще се отрази на лихвите, които ще плаща държавата и няма да остане без последици и за Европейския фонд за финансова стабилност, както и за Европейския механизъм за стабилност”, заяви Жан-Пиер Жует.

Франция и Германия са страните с най-високия рейтинг и най-високите гаранции в Европейския фонд за финансова стабилност, близо 80% /369,6 млрд. евро от общо 541,5 млрд. евро гаранции, предоставени от страните с оценка ААА/.

През 2012г. Франция смята да се обърне към пазарите за средносрочен и дългосрочен заем от 178 млрд. евро, което е по-малко от 2011г. /184 млрд. евро/.