Испания трябва да намали бюджетния дефицит с 16.5 милиарда евро през 2012

Пенсиите са единственото перо от държавните разходи, което няма да бъде орязано.

19.12.2011 | 19:00
Испания трябва да намали бюджетния дефицит с 16.5 милиарда евро през 2012

Новоизбраният премиер на Испания представи днес управленската си програма. От трибуната на парламента Мариано Рахой обяви, че страната му трябва да намали натрупания дефицит с 16,5 милиарда евро през 2012. Той подчерта, че единствено пасивното отношение може да блокира процеса по справяне с дълговите проблеми.

„Страната, в която ежедневно бяха унищожавани хиляди работни места, не може да си позволи да се колебае при определянето на приоритетите. Ето защо аз ще посветя капацитета на правителството и цялата сила на нацията, за да спра бича на безработицата, да стимулирам растежа и да ускоря създаването на работни места,“ заяви днес Рахой. Той подчерта, че пенсиите са единственото перо от държавните разходи, което няма да бъде орязано. Сред планираните реформи от правителство е и тази за завършване на реформата в банковия сектор. Заложено е и въвеждане на данъчно облекчение за компаниите в размер на 3000 евро при наемане на първия си служител. В жилищния сектор се предлага връщане на данъчните облекчения при покупка на жилища. Правителството ще реформира и публичната администрация, за да ликвидира дублирането на длъжности. Ще бъдат замразени назначенията в държавния сектор с изключение в службите за сигурност. Намаляване на броя на регулаторите и реформи в управлението на държавните телевизии са друга част от изложените днес мерки.

Новият премиер, който сам се определи като „Господин Нормалност“, загърби предпазливия подход, коментират испанските издания. В сряда наследникът на Хосе Луис Родригес Сапатеро трябва да положи клетва в парламента. Първата среща на новия кабинет ще бъде на 23 декември, когато се очаква да бъдат разкрити още подробности около затягането на коланите.