САЩ се изтегли от Ирак

След края на мисията военното присъствие на САЩ в Ирак възлиза на 157 войници, ангажирани с обучения в американското посолство.

18.12.2011 | 10:44
САЩ се изтегли от Ирак

Последният конвой на американски военни части напусна територията на Ирак, девет години след инвазията, свалила режима на Саддам Хюсеин. Последната колона от около 100 военни машини с 500 войници премина границата в Кувейт през изминалата нощ, предаде BBC.
Над 4.500 американци и десетки хиляди иракчани са загинали от началото на американската мисия в Ирак през 2003. В разгара на операцията числеността на американския контингент достига 170.000 души, разположени в 500 бази.
Цената, която Вашингтон плати, надмина 1 трилион долара. В края на август 2011 комисия, контролираща военновременните договори, съобщи за десетки милиони долари, които са били изразходвани неправомерно по време на операцията. Показателен пример е вложението на 40 милиона долара в незавършен затвор, който не бил нужен на Ирак.
След края на мисията военното присъствие на САЩ в Ирак възлиза на 157 войници, ангажирани с обучения в американското посолство, както и малък контингент морски пехотинци в защита на дипломатическата мисия в страната.