Унгария и Чехия ще отстояват независимата си данъчна политика

Премиерите на двете страни обявиха, че няма да се присъединят към новия фискален пакт, ако това означава уеднаквяване на данъчното законодателство в ЕС.

16.12.2011 | 07:49
Унгария и Чехия ще отстояват независимата си данъчна политика

Подкрепяме решенията за стабилизиране на еврозоната, но сме убедени, че данъчната хармонизация няма да ни донесе нищо добро, заявиха двамата премиери на съвместна пресконференция по време на посещението на чешкия премиер Петр Нечас в Будапеща.

„Унгария не желае да става част от каквато и да било сделка, която ще доведе до данъчна хармонизация,“ отбеляза унгарският премиер Виктор Орбан. От своя страна, чешкият премиер Петр Нечас подчерта, че общата данъчна политика "не би била добра за Чехия".

Франция и Германия призоваха страните от еврозоната да се споразумеят за общи данъци върху финансовите транзакции, но по време на срещата на върха беше постигната договореност единствено за координирана икономическа политика.

Петр Нечас заяви, че е твърде рано да се спекулира относно съдържанието на споразумението за по-твърди бюджетни правила. Единственото сътрудничество, което може да имаме с еврозоната е такова, което не вреди на конкурентоспособността на Унгария, изтъкна от своя страна Орбан.

Двамата премиери заявиха, че искат да играят активна роля в изготвянето на новия фискален договор и настояват да получат повече информация как той ще засегне държавите извън еврозоната. Изявленията на Нечас и Орбан са поредният сигнал за нарастващото разцепление в подкрепата за предложения от Европейския съвет нов фискален договор, коментират експертите. По-рано и Швеция изрази опасения относно предложенията на Брюксел.