Жак Ширак осъден на две години условно

Парижкият съд намери бившия президент за виновен в злоупотреба с власт и обществени средства.

15.12.2011 | 17:20
Жак Ширак осъден на две години условно

Бившият френски президент Жак Ширак бе осъден на две години затвор условно за политическа корупция. Безпрецедентното решение на парижкия съд е първа присъда за държавен глава в следвоенната история на страната.

Ширак бе президент на Франция два мандата – от 1995 до 2007, а преди това на два пъти бе и министър-председател.

Обвиненията срещу 79-годишния политик обаче се отнасят за времето, през което бе кмет на Париж – от 70-те до средата на 90-те. Съдът го намери виновен за злоупотреба с обществени средства и с положение, задето е създал 21 "фиктивни" служби в кметството за свои приятели и политически съюзници.

"Френското правосъдие доказа независимостта си", заяви след произнасянето на присъдата Жером Карсенти, адвокат на антикорупционната организация Anticor, която бе сред ищците по делото. Защитниците на Ширак заявиха, че клиентът им още не е взел решение дали да обжалва присъдата.

По повдигнатите обвинения Жак Ширак можеше да получи ефективна присъда до 10 години и глоба до 150 000 евро. Съдиите обаче се спряха на по-кратък срок и прецениха да го заменят с условна присъда, отчитайки възрастта и здравното състояние на обвиняемия.