Безработицата е най-бързо растящото притеснение на света

Най-обсъжданият глобален проблем е корупцията.

12.12.2011 | 14:35
Безработицата е най-бързо растящото притеснение на света

Безработицата е най-бързо растящото притеснение на света, гласи резултатът от допитване на BBC World Service сред 11 000 души в 23 държави. Годишното проучване, озаглавено "Светът говори", дава на хората списък с притеснителни теми и ги пита кои от тях са обсъждали с приятели или семейство през последния месец. Изследването е направено от компанията Globescan между юли и септември тази година.

Според 18% от допитаните, страхът да останат без работа е на първо място, което е с шест пъти повече отколкото през 2009. Най-много за безработицата се притесняват в Испания, където 54% от хората са говорили по този проблем през последните седмици. Това е увеличение с 1/3 от предишната година според същото проучване на BBC.

Около 25% от запитаните са говорили за корупция с приятелите и семействата си през последните 4 седмици преди допитването. Темата е най-обсъждана в Нигерия, Индия, Турция, Индонезия и Перу.  Вторият най-дискутиран глобален проблем е бедността. Всеки 1 от 5 души е говорил на тази тема наскоро. На трето място се подреждат високите цени на енергията и храната.

Във Франция, САЩ и Япония най-обсъжданата и притеснителна тема е състоянието на световната икономика. В Русия пък най-много се притесняват от ръста на цените.
Престъпността и насилието са проблемите, които най-много притесняват хората в Южна Америка.

Любопитното е, че почти навсякъде глобалното затопляне бележи спад в класацията на обсъжданите от хората проблеми освен във Великобритания и Германия, където това е все още проблем номер едно.