МВФ: Планът на еврозоната не дава цялото решение

Одобреното споразумение е стъпка в правилната посока, смятат експертите от фонда.

11.12.2011 | 18:58
МВФ: Планът на еврозоната не дава цялото решение

Главният икономист в Международния валутен фонд Оливие Бланшар определи споразумението за по-тясна икономическа интеграция в Европа като стъпка в правилната посока, но не и  цялостно решение. Изявлението си той направи по време на бизнес конференция в Тел Авив, предаде BBC. В петък европейските лидери се обединиха около предложение за изготвяне на нов договор, в който да бъде заложена по-сериозна икономическа интеграция в ЕС. Единствено Великобритания се възпротиви на предложението.

Бланшар коментира, че е значително по-оптимистично настроен в сравнение с преди месец. „В този смисъл мисля, че е постигнат прогрес,” коментира главният икономист на Международния валутен фонд. Той обаче не посочи какви бъдещи стъпки са необходими за решаване на проблемите в Европа.

В края на изминалата седмица европейските лидери се споразумяха страните от ЕС да осигуряват до 200 млрд. евро в двустранни заеми към МВФ за справяне с кризата, като 75 % от тези средства ще идват от седемнайсетте държави, въвели еврото. Споразумението Бланшар коментира с думите, че осигуряването на 200 млрд. евро за МВФ дава възможност на финансовата институция да се обърне към останалите държави с думите „ европейците ни дадоха пари, може ли да помогнете?”

Междувременно британският вицепремиер Ник Клег изрази разочарованието си от заявената от премиера на страната позиция срещу промяна на Лисабонския договор в посока на по-тясна фискална интеграция в ЕС. Според Клег като резултат Великобритания може да се окаже изолирана в ЕС в бъдеще. Вицепремиерът е споделил мнението си и с министър- председателя Дейвид Камерън.