Хърватия се присъединява към ЕС

Страната води преговори в продължение на над 10 години.

09.12.2011 | 17:20
Хърватия се присъединява към ЕС

Хърватия най-сетне постигна дългогодишните си цели. Президентът Иво Йосипович и премиерът Ядранка Косор сложиха подписите си под Договора за присъединяване на Хърватия към Европейския съюз. Подписването се състоя по време на срещата на върха в Брюксел. Сега хърватите трябва да гласуват на референдум споразумението. След това страните-членки ще имат 18 месеца, за да го ратифицират. Ако всичко върви по план, Хърватия ще стане 28-мата членка на Европейския съюз на 1 юли 2013.

Брюксел ще наблюдава отблизо напредъка на Хърватия, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, който покани всички нейни балкански съседи да започнат преговори за членство. Процесът отне на Загреб над 10 години.  

Европейският съюз вече гледа към март догодина, когато трябва да даде на Сърбия статут на кандидат-член. В тази връзка премиерът на Хърватия заяви, че страната й ще подкрепя своите съседи в усилията им за реформи. Ядранка Косор изтъкна, че присъединяването на Хърватия се извършва в изключително труден за Европа момент, но страната е успяла да се справи с изключителните обстоятелства по своя път.