Гърция прие бюджет на строги икономии

Стотици маскирани демонстранти хвърляха бомби пред парламента.

07.12.2011 | 08:19
Гърция прие бюджет на строги икономии

Гръцкият парламент одобри бюджета на строги икономии, в който са заложени рестриктивни мерки за ограничаване на дефицита. Той бе подкрепен от мнозинството от депутатите от двете основни партии и крайнодесния коалиционен партньор. Това бе условието за отпускането на средства по второто споразумение с ЕС и МВФ, договорено през октомври, в размер 130 млрд. евро.

Бюджетът за 2012 предвижда съкращение с 50% на гръцките облигации, държани от частни кредитори, както налагат решенията, взети в спасителния план на Европейския съюз. Ако програмата не се реализира, дефицитът ще достигне 6.7% от БВП.

Междувременно вчера гръцката полиция арестува десетки участници в протест, организиран по повод годишнината от убийството на младеж от полицията. Стотици маскирани демонстранти хвърляха петролни бомби и стигнаха до сблъсъци с органите на реда, като 14 униформени бяха ранени.

Повечето гърци очакват икономическото им положение да се влоши следващата година, но искат да останат в еврозоната, показа последно проучване на общественото мнение.