Барозу предупреди Гърция, че може да напусне еврозоната

Изказването идва часове след като МВФ одобри поредната спасителна помощ за страната.

06.12.2011 | 19:04
Барозу предупреди Гърция, че може да напусне еврозоната

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу отправи предупреждение към Гърция, че ако не спазва ангажиментите си, ще трябва да напусне еврозоната. Барозу направи изказването в интервю за германския ежедневник „Ди Велт“. Срещата на върха тази седмица ще бъде повратен момент за връщане на доверието на пазарите в еврозоната – смята още Барозу.

Европейските лидери трябва да отправят ясно послание към инвеститорите, че отчислението на дълга на Гърция е било еднократна мярка, заявява Барозу пред медията. Това се случва само няколко часа след като Международният валутен фонд одобри своя дял от последния транш за Гърция на стойност 8 милиарда евро.

Председателят на Европейската комисия призовава и Германия да продължи да внася спокойствие сред своите партньори, че ще стори всичко възможно, за да запази стабилността в еврозоната. Запитан кое от решенията на европейските лидери в петък ще бъде от най-голяма важност, Барозу отговоря: „опростяване на начините, по които държавите ще получават помощи от постоянния Европейски спасителен механизъм“.

Квалифицирано мнозинство трябва да решава дали една държава да получи или не помощи, а не всички членки на еврозоната, подчертава още Барозу.

Относно възможните промени в Общия договор на Европейския съюз към по-голяма бюджетна дисциплина, председателят на Еврокомисията коментира, че даденият от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози срок от няколко месеца е напълно реалистичен. По думите на Барозу „общите европейски облигации“ не са решение на настоящата криза.