Финансовите министри се разбраха за Гърция

Още не е ясно дали спасителният фонд ще бъде увеличен.

30.11.2011 | 17:55
Финансовите министри се разбраха за Гърция

Финансовите министри от еврозоната най-после се споразумяха да отпуснат на Гърция заем от 8 милиарда евро, благодарение на който страната ще се спаси от фалит. Те се договориха и за следващото плащане за Ирландия. След 6-часовата среща финансовите лидери решиха още да се обърнат към МВФ за помощ относно стабилизационния фонд.

Поредният транш от спасителния пакет от 110 милиарда евро, договорен с МВФ и ЕС, ще бъде отпуснат на Гърция до средата на декември, заяви председателят на Еврогрупата Жан Клод-Юнкер. Това означава, че Атина ще може да получи помощ от 5.8 милиарда евро от 8-те милиарда, тъй като отпускането на останалата част от сумата трябва да бъде одобрено от МВФ.

В същото време, изпълнителният директор на Европейския стабилизационен фонд Клаус Реглинг заяви, че не може да посочи точна цифра за увеличението на размера на фонда, докато министрите тактично признаха, че той няма да достигне обещаните един трилион евро и вместо това се връщат към спорната стъпка за увеличаване на възможностите на МВФ за предоставяне на кредити. Вижте подробностите в репортажа.