Депозити за 13 млрд. евро изтеглили гърците за два месеца

Събирането на данъци се оказва голямото предизвикателство пред управляващите.

30.11.2011 | 11:17
Депозити за 13 млрд. евро изтеглили гърците за два месеца

Размерът на изтеглените депозити от гръцките банки достигна 13-14 милиарда евро за периода септември-октомври. Политическата криза в страната и постоянните спекулации, че Гърция може да напусне еврозоната, са водещите мотиви за отлива на спестявания от банките.
В същото време размерът на неплатените данъци възлиза на 60 милиарда евро, което е около 25% от Брутния вътрешен продукт на страната, сочи статистиката на Брюксел. Половината от тази сума вече е обект на съдебни дела, които се точат в продължение на десетки години. Прилагането на експресни процеси предстои да бъде утвърдено като практика от правосъдното министерство.
Само за последните 15 дни 14 души са задържани от Отдела по финансови престъпления. 8 от тях веднага са платили укритите данъци на обща стойност от около 4 милиона евро. Останалите чакат съдебен процес.
По данни на Министерството на финансите половината от 11-милионното население на Гърция е обявило годишни доходи под 12 000 евро, което според властите е далеч от реалността.
Нарушителите, които откажат да платят данъците, се оказват със запорирани сметки. Всеки, който дължи над 150 000 евро, може да бъде осъден на три години затвор.
Увеличаването на приходите от данъци ще бъде голям тест за управляващите, което вече три пъти вдига данъците, а заплатите бяха понижени два пъти.