Масовият убиец Брайвик отървава затвора

Според психиатрите атентаторът от Утьоа бил "временно невменяем" по време на стрелбата.

29.11.2011 | 16:56
Масовият убиец Брайвик отървава затвора

Андерс Брайвик, който уби 77 души в норвежката столица Осло и на остров Утьоа през юли, може да отърве затвора. Вчера двама психиатри разпространиха мнението си, че той е бил в “психотичен епизод” и не може да отговаря за действията си.

Ако заключението бъде подкрепено от съда, Брайвик ще бъде настанен в лечебно заведение. “Заключението е, че той е луд”, потвърди прокурорът по делото Свайн Холден. “Той живее в своя измислена вселена и мислите и действията му се определят от нейни измислени правила”.

Психиатрите Зине Серхайм и Торгир Хусбю са категорични в диагнозата си. “Заключението изискваше много работа, но обвиняемият ни съдействаше”, обясни Хусбю.

Според експертите по време на стрелбата 32-годишният Брайвик е страдал от психоза, която е нарушила способността му за преценка на реалността. Все пак докладът трябва да бъде разгледан от съдебна медицинска комисия, за да е сигурно, че покрива всички професионални изисквания. В норвежката съдебна практика експертните препоръки обикновено се спазват.

Андерс Брайвик постави бомба пред правителствена сграда в Осло на 22 юли, при експлозията загинаха осем души. След това на близкия остров Утьоа атентаторът откри огън по минувачите, отнемайки живота на още шейсет и девет души, повечето от които тийнейджъри.