Великобритания насърчава инвестициите в инфраструктура

Финансовото министерство предвижда да вложи 30 милиарда паунда в сектора.

29.11.2011 | 08:30
Великобритания насърчава инвестициите в инфраструктура

Въпреки страховете от нова рецесия във Великобритания, правителството обяви намерението си да насърчи инвестирането в големи инфраструктурни проекти. Очаква се финансовият министър на страната Джордж Озбърн да представи план за инвестиции в инфраструктурата на обща стойност 30 милиарда паунда. Повечето пари ще дойдат от големи британски пенсионни фондове, както и от китайски инвестиции. Около 5 милиарда от нужните средства трябва да дойдат от икономии в бюджетите до 2015 година.
Парите ще бъдат използвани за строежа на пътища, железопътни линии и други инфраструктурни проекти. Планът е със срок на изпълнение от 10 години.
По изчисления на финансовото министерство от пенсионните фондове могат да бъдат привлечени над 20 млрд. паунда от пенсионните фондове.
Инфраструктурните проекти са характерни с ниския си риск и стабилната си възвръщаемост. Това ги прави идеални за портфейлите на институционалните инвеститори, отбелязва BBC. Изпълнението им ще доведе до разкриването на дългосрочни работни места и ще има задвижващ ефект за икономиката, надяват се властите на Острова.
Инфраструктурните проекти са общо 40 и включват подобряване на основни магистрали, на техническото ниво на системата на метрото, като и разкриване на експресна жп линия между Лийдс и Манчестър. Междувременно Конфедерацията на британските профсъюзи представи свой собствен план за съживяване на британската икономика. Той съдържа мерки като орязване на ДДС, замразяване на заплатите в публичния сектор и еднократно увеличение на детските помощи за Коледа. Според генералния секретар на конфедерацията Брендан Барбър правителството трябва да промени курса, за да се справи с високата безработица в страната и да не допусне нова рецесия на Острова.