Fitch понижи рейтинга на осем италиански банки

Марио Монти ще бъде принуден да се обърне за помощ към международните кредитори.

26.11.2011 | 10:33
Fitch понижи рейтинга на осем италиански банки

Международната рейтингова агенция Fitch понижи рейтинга на осем средноголеми италиански банки, тъй като според експертите "Италия вероятно вече е в рецесия", съобщава РИА Новости.

И на осемте кредитни институции е поставена негативна прогноза. В съобщението на Fitch се казва, че банките са се опитали да съкратят разходите си, но не са успели, тъй като бизнесът им е базиран на скъпоструваща клонова мрежа.

Припомняме, че вчера доходностите по италианските облигации достигнаха нови рекордни нива на проведен търг за шестмесечни държавни ценни книжа. Правителството на Марио Монти бе принудено да плати за заема най-високата цена от 1997 насам. На 25 ноември Италия продаде шестмесечни държавни облигации на стойност 8 млрд.  евро. Предложените количества бяха изкупени изцяло, а доходността достигна 7 на сто.

Инвеститорите се опасяват, че Италия няма да се справи с икономическите трудности и ще бъде принудена да се обърне за помощ към международните кредитори.

Банките с негативна прогноза в Италия:

Banca Popolare di Milano, Banca Popolare dell'Emilia Romagna, Banca Popolare di Sondrio, Credito Emiliano, Credito Valtellinese, Veneto Banca, Banca Popolare di Vicenza и Banca Popolare dell'Etruria e del Lazio