Десетки хиляди протестират на площад Тахрир

Ситуацията в Египет става все по сложна. Стачкуващите настояват за оттеглянето на военните от власт.

25.11.2011 | 17:56
Десетки хиляди протестират на площад Тахрир

Осми ден продължават протестите в Египет.  Окупацията на площад Тахрир продължава, а при опитите хората да бъдат изтласкани загинаха 41 души.

Бунтуващите се искат военните незабавно да се изтеглят от властта, както и изборите, насрочени за понеделник, да бъдат отложени. Хората се опасяват, че военните може да останат на власт чрез „марионетно“ правителство.

Тълпата се обяви срещу предложения за премиер от военните Камал Ганзури, който е работил и в администрациите на вече сваления президнт Хосни Мубарак. Протестиращите настояват за създаването на граждански президентски съвет. Те организираха импровизиран референдум на площада и обявиха, че дават властта на президентски съвет, в който трябва да влязат потенциалните кандидати за президентския пост Мохамед ел Барадей и Абдел Муним Абу ал Фатух, и професорът по международно право Хусам Иса.

Същевременно 78-годишният Ганзури каза, че военният съвет му дал пълни правомощия при сформирането на правителството и при изпълнението на премиерските му задължения.

Междувременно на няколко преки от Тахрир, привърженици на военното управление (около 5000 според BBC) поискаха незабавното опразване на площада.

Въпреки това протестиращите срещу сегашното управление получиха подкрепата на главния имам на Египет, а САЩ призоваха военните да напуснат властта, колкото се може по-бързо и да я отстъпят на нов кабинет.