Либийското правителство няма да предава Сейф ал Ислам

Хамис Кадафи е жив, твърди държавен служител на преходния кабинет.

22.11.2011 | 16:05
Либийското правителство няма да предава Сейф ал Ислам

Главният прокурор на Международния съд в Хага Луис Морено-Окампо е на посещение в Триполи. По думите му, новата либийска власт може да съди Сейф ал Ислам само, ако процесът отговаря на изискванията на трибунала.

„Въпросът къде ще се състоят процесите трябва да бъде решен чрез консултации със съда. В крайна сметка ще решат съдиите от Международния наказателен съд, защото има правни стандарти, които трябва да бъдат спазвани", заяви Морено-Окампо, цитиран от Reuters.

Ако Сейф ал Ислам бъде изправен пред либийски съд, има голяма вероятност той да бъде осъден на смърт.

Междувременно, официален представител на министерството на отбраната в преходното правителство на Либия обяви, че Хамис Кадафи, синът на сваления и убит либийски лидер Муамар Кадафи, е жив.

Според представител на министерството, местонахождението на Хамис Кадафи вече е установено - той се намирал на 90 километра източно от Триполи и щял да бъде арестуван в най-скоро време.

Информацията, че е жив идва от брат му Сейф ал Ислам, който беше заловен в края на миналата седмица.

Хамис е шестият син на либийския лидер Муамар Кадафи. Той бе командир на най-добре въоръжената и обучена частна армията на сваления диктатор. От март досега три пъти беше оповестявано, че Хамис е бил убит, но всичките такива твърдения бяха опровергавани.