В Испания се провеждат предсрочни избори

Новите управляващи трябва бързо да убедят пазарите, че страната е в състояние да се справи с дълговите си проблеми.

20.11.2011 | 11:46
В Испания се провеждат предсрочни избори

Избирателите в Испания се изправят пред урните днес с надеждата новоизбраното правителство да се справи с финансовите проблеми на страната, предаде BBC.

Социологическите проучвания дават преднина на дясноцентристката „Народна партия“, водена от Мариано Рахой,  пред управляващата „Социалистическа партия“, начело с бившия вътрешен министър Алфредо Перес Рубалкаба.

На фона на прогресивно увеличаваща се безработица в Испания предизборните дебати бяха фокусирани върху икономически теми.

Междувременно лихвените нива през последната седмица преминаха нивото от 6 %, приближавайки се до определяната като неустойчива граница от 7 %.

Лидерът на опозиционната „Народна партия“ Рахой спечели широка подкрепа с обещанието да подобри икономическите проблеми на страната и да намали безработицата. Водачът на социалистите в изборите Алфредо Перес Рубалкаба обвини основния си опонент, че планира сериозни съкращения на средствата за здраве и образование.

Анализаторите подчертават, че победителят бързо трябва да убеди пазарите, че Испания може да се справи с изплащането на дълга си.

Последните проучвания сочат, че „Народната партия“ ще вземе над 45 % от гласовете с около 15 % повче от социалистите.

Испанският парламент беше разпуснат на 26 септември заради спадналата обществена подкрепа към правителството по водената антикризисна политика. Управлявалият два последователни мандата премиер на Испания Хосе Луис Родригес Сапатеро заяви, че ще се оттегли от политиката след изборите.