Канада пуска в обръщение полимерни банкноти от $100

Под внимание са взети сигурността, условията на околната среда и разходите по производство.

19.11.2011 | 10:42
Канада пуска в обръщение полимерни банкноти от $100

Централната банка на Канада пусна в обръщение банкноти от $100, отпечатани на пластмаса, предаде BBC. Начинанието е част от усилията в борба срещу фалшифицирането от една страна, и намаляването на разходите – от друга. Оказва се, че предимствата на пластмасовия кеш са много.

Полимерните банкноти остават в обръщение дълго време и не се цапат толкова бързо, колкото обикновените, което се оказва голямо предимство за страните с по-топъл климат.

„Тропическият климат е предизвикателна среда за банкнотите, особено заради по-голямата влажност и температури на въздуха -  коментира експертът по полимери Стейн Страус. – Хартиените банкноти лесно абсорбират влагата, в резултат на което бързо се цапат и захабяват. При полимерните - това не е така.“

Канадската банка е взела под внимание сигурността, разходите и условията на околната среда при стартирането на експеримента. В годините 2001 – 2004 фалшифицирането на банкноти е в разцвета си. Сред най- лесните за копиране банкноти се оказват отпечатаните през 2001 и 2002 - $10 и  $5. Към тези години полимерните технологии са добре утвърдени в Австралия, още от 1988 година.

През 2011 Канада твърди, че разполага с най-развитите технологии в изработката на банкноти. Сред постиженията са вграждане на холограма в прозрачен прозорец, както и кръг от цифри, показващ стойността при осветяване.

Полимерна деноминация на $50 е планирана за март, а на $20 - за края на 2012. Деноминация на $10 и $5 е планирана за 2013.

Предимствата на полимерните банкноти са налице и при рециклирането на парите. Експерти твърдят, че животът на пластмасовите пари е с около 2.5 по-дълъг от този на хартиените.