Поругалия зарадва международните проверяващи

Страната се справя добре, но има нужда от още структурни реформи.

17.11.2011 | 15:01
Поругалия зарадва международните проверяващи

Кредиторите от Международния валутен фонд, Европейския съюз, Европейската централна банка са доволни от процеса на изпълнение на условията за предоставяне на финансова помощ от властите на Португалия. Това показа втората им проверка в страната. След Гърция и Ирландия, Поругалия е третата държава от еврозоната, която получава спасителна финансова помощ в рамките на близо година.
Представителите на трите проверяващи институции призоваха Португалия да направи още структурни реформи. Въпреки че страната не е в окото на бурята и вниманието в момента е насочено към Италия и Франция, начинът, по който властите в Лисабон се справят с кризата, може да е окуражаващ сигнал и за другите страни, категорични са кредиторите.
„Португалските власти и преди всичко Централната португалска банка отбелязват добър прогрес по отношение на изпълнението на финансовите изисквания – заяви преди медиите Расмус Руфер  - ръководител на мисията на Европейската централна банка. - С тази стратегия португалски банки трябва да бъдат в състояние да се приспособят към променените икономически реалности, да бъдат защитени срещу непредвидени шокове  и в същото време да бъде в състояние да предоставят кредити на най-продуктивните сектори.“
Още през пролетта Португалия започна разговори с Европейския съюз и Международния валутен фонд за отпускане на спасителна финансова помощ в размер на около 80 млрд. евро. Парите трябва да бъдат отпускани на етапи, през следващите три години. Според доклада на проверяващите страната ще излезе от дълговата криза до 2013 година, но това ще стане постепенно и властите трябва да се готвят за по-изразена рецесия през 2012.
В същото време социалното напрежение в Португалия ескалира. Преди по-малко от седмица Лисабон беше парализиран от протести. Държавните служители и военните протестираха срещу строгите икономии в страната. Хората се опасяват, че ще платят много висока цена при въвеждането на антикризисния план. Той предполага увеличаване на работните часове и намаляване на заплатите. За 24 ноември в страната е планиран общонационален протест.