Меркел: Най-тежкият ни час от войната насам

Еврото е много повече от валута – то е символ на единството ни и на половин век мир и свобода, подчертава канцлерът.

14.11.2011 | 18:16
Меркел: Най-тежкият ни час от войната насам

Европа преживява "може би най-тежкия си час" от Втората световна война насам, заяви германският канцлер Ангела Меркел, призовавайки за по-тясно политическо обединение на общността. Решението на сегашната криза е в "повече Европа, не в по-малко", добави Меркел в речта си пред годишната конвенция на своята партия – Християндемократическия съюз – в Лайпциг.

Бундесканцлерът отново наблегна върху нуждата да се променят основополагащите договори на съюза в посока към по-тясно политическо единство. Сред тези промени са и автоматичните санкции срещу страни, които нарушават фискалната дисциплина.

"Трябва да доразвием напред структурата на Европейския съюз... Това означава да създадем една Европа, която ще гарантира, че еврото има бъдеще", каза Меркел, и добави, че отговорността на отделните страни вече не свършва при държавните им граници.

Канцлерът припомни – в явен отговор на ширещото се в Германия недоволство срещу помощите за Гърция – че страната е силно зависима от ЕС като неин основен търговски партньор.

"Еврото е повече от валута. То е символ на единението на Европа. Символ на половин век свобода и мир", подчерта Меркел.