Берлускони си отиде с викове “крадец” и “мафиот”

Управляващата партия в Италия подкрепи кандидатурата на Марио Монти.

13.11.2011 | 09:32
Берлускони си отиде с викове “крадец” и “мафиот”

Италианският премиер Силвио Берлускони връчи оставката си на президента Джорджо Наполетано късно вечерта в събота и бе изпратен от мощни скандирания “крадец” и “мафиот” от многохилядната тълпа, събрала се пред президентския дворец в Рим. Берлускони изчака приемането на пакета мерки за намаляване на бюджетния дефицит в парламента, преди да обяви официално оттеглянето си.

Протестиращите пред двореца посрещнаха новината с аплодисменти, а излизането на вече бившия премиер - с гръмки дюдюкания. Сред тях бе професионален хор, който изпълни “Алелуя” от Хендел в чест на оставката.

“Това ме натъжава, силно ме натъжава”, е бил коментарът на Берлускони пред приближените му, твърди агенция АНСА.

Бюджетните реформи бяха приети в долната камара на парламента с 380 гласа “за” и 26 “против”, като опозицията не участва в гласуването. След вота Берлускони, който е най-дълго прослужилият премиер в Италия от времето на Мусолини, събра министрите си за последен тост и след това се отправи към президентския дворец.

Очакванията са Наполитано да номинира за негов наследник бившия европейски комисар Марио Монти. Той ще трябва да сформира експертно правителство. Който е да е следващият премиер, върху плещите му ще паднат няколко крайно непопулярни задачи - да увеличи пенсионната възраст, да повиши ДДС и акцизите върху горивата и да подготви за приватизация голяма част от контролираните от държавата предприятия.

Министрите от управляващата партия първоначално клоняха към други кандидатури - начело с тази на доскорошния им колега Анджелино Алфано - но след последната си среща с Берлускони декларираха, че ще подкрепят Монти. Единственото им условие е мандатът му да бъде временен, само докато бъдат въведени реформите.