За Китай европейската криза е дълго чакана възможност

Експертите отново алармират, че има голяма вероятност гражданските протести да нараснат, като съпротива на мерките за строги икономии.

11.11.2011 | 12:14
За Китай европейската криза е дълго чакана възможност

Високопоставени представители на френското и германското правителство са обсъждали идеята за Европа на две скорости още през 50-те години на миналия век, разкри агенция Ройтерс, като се позова на неназовани източници. Сега идеята за нов вариант на валутния съюз, в който да влизат само най-дисциплинираните, отново е на дневен ред. Какво казват експертите, възможно ли е валутният блок да се разпадне и какви биха били последствията.
Докато европейските лидери продължават да се борят да намерят адекватно решение на кризата, вариантът една или повече държави да напуснат еврозоната и да обявят фалит, става все по-реалистичен с всеки изминал ден. Изведнъж, политици и наблюдатели се оказват в ситуация, при която под въпрос стои едно от техните фундаментални предположения, че все по-обединената Европа ще бъде ключов играч в новия многополюсен свят.
Неуспехът след толкова много срещи не само на европейските лидери, но и на Г-20, може да срине  репутацията на доминиращата в световен план система за управление, както и на цяло поколение политически и икономически елит. За някои експерти, независимо дали след евентуалното разпадане на еврозоната ще последва и разпад на Европейския съюз, това ще е още един сигнал за упадъка на Запада.
За страни като Индия, Китай, това не е просто криза на еврозоната. В настоящите събития те виждат криза на богатия свят и това им вдъхва още повече увереност, че е дошъл техният час. На пръв поглед страни като Китай, Индия и Бразилия ще бъдат победители от целия процес, но няма как банковата криза и кризата на правителствените дългове да не навредят на всички. Експертите отново алармират, че  има голяма вероятност гражданските протести да нараснат, като съпротива на мерките за строги икономии. Ако, както мнозина очакват, се сформира един по-тесен паричен съюз около Германия, докато страните от Средиземноморието поемат по свой собствен път на развитие, целият геополитически фокус на континента ще се измести. Преди няколко седмици германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че провал на еврозоната може да застраши градения с десетилетия мир.