Преговорите за новото гръцко правителство се провалиха

Кандидатурата на Пападимос изглежда обречена.

10.11.2011 | 07:35
Преговорите за новото гръцко правителство се провалиха

Гърция все още няма нов премиер. Късно през нощта в сряда преговорите между социалисти и консерватори се провалиха. Тази сутрин се очаква да бъдат подновени.

Настоящият премиер Георгиос Папандреу, който по-рано изрази готовност да се оттегли в името на коалиционно правителство на широка основа, заяви, че се "опитва да създаде коалиция, безподобна по структурата си до момента". След ден на хаос, невероятен дори за гръцките политически стандарти, Папандреу пожела на своя наследник Лукас Пападемос всичко най-добро и напусна разговорите, за да се срещне с президента Каролас Папуляс.

После обаче се оказа, че всъщност няма наследник поради невъзможността на преговарящите да постигнат съгласие по фундаментални въпроси. Кандидатурата на Пападимос, считан отначало за фаворит за премиерския пост, вече изглежда обречена, като основна причина за това е, че бившия вицепрезидент на Европейската банка е настоял и двете преговарящи страни - партиите ПАСОК и Нова демокрация - да подпишат незабавно кредитното споразумение с ЕС, тъй като в противен случай Гърция е застрашена от излизане от Еврозоната.

Очаквайте подробности.