Днес трябва да обявят новия премиер на Гърция

Никифорос Диамандурос и Панайотис Румелиотис се очертават като алтернативи на фаворита Пападимос.

09.11.2011 | 07:49
Днес трябва да обявят новия премиер на Гърция

Участниците в преговорите за ново гръцко правителство не успяха да постигнат консенсус около кандидатурата на Лукас Пападимос за премиер въпреки продължителните разговори в нощта на вторник срещу сряда. Решението ще трябва да бъде взето днес.
Докато основните политически партии в Гърция преговарят, в Брюксел се проведе срещата на финансовите министри от ЕС. От Брюксел побързаха да похвалят Гърция за решението страната да бъде управлявана от коалиционно правителство на националното единство, но гърците за пореден път подразниха ЕС с тежки преговори. Създава се впечатлението, че около Гърция винаги има някаква мистерия и нищо не става лесно. Проблемът е, че опозиционната "Нова Демокрация" с лидер Андонис Самарас все още отказва да се ангажира писмено със спазването на европейското споразумение от 26 октомври за спасяването на Гърция и еврозоната.
Сред най-спряганите имена за поста министър-председател, освен Пападимос, са това на Панайотис Румелиотис, гръцкият представител в МВФ, и на европейския омбудсман Никифорос Диамандурос.