Салгадо: Всички страни страдат от напрежението на пазарите

Европейските финансови министри настояха Гърция да гарантира изпълнение на обещаното.

08.11.2011 | 07:40
Салгадо: Всички страни страдат от напрежението на пазарите

Гърция и Италия бяха във фокуса на вниманието на финансовите министри от еврозоната. Те изразиха задоволство от постигнатото споразумение за кабинет на национално единство в южната ни съседка и приканиха Италия по-бързо да приложи необходимите реформи, за да овладее дълга си.
Еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен подчерта, че е от съществено значение Италия да се придържа към своите фискални цели, да гарантира тяхното прилагане и да засили структурните реформи, които могат да стимулират растежа и създаването на работни места.
По думите на германския финансов министър Волфганг Шойбле развитието в Гърция е катастрофално: „Всеки ден нова ситуация. Ето защо настояваме да бъдем добре информирани. Гърция трябва да гарантира, че каквото е обещано, ще бъде изпълнено. В сегашната ситуация е много важно не само правителството, но и опозицията да застане зад тези ангажименти,“ подчерта финансист номер едно на Германия. 
Испанският министър на финансите Елена Салгадо изтъкна, че напрежението през последните дни се дължи на недоверието на пазарите.
„Защото мисля, че всички страни страдат от напрежението на облигационния пазар,“ коментира Салгадо.