Гърция преговаря за коалиционно управление

Страната среща трудности по покриване на вътрешни плащания.

05.11.2011 | 15:58
Гърция преговаря за коалиционно управление

Министър-председателят на Гърция направи първата стъпка в посока на формиране на широко коалиционно правителство, след като спечели критичния вот на доверие от парламента късно вечерта в петък – 4 ноември. Георгиос Папандреу се срещна днес с президента на страната Каролос Папуляс, а след това заяви пред журналисти, че преговорите ще започнат „скоро”. Папандреу не спомена нищо за това дали ще остане на поста си. Въпросът за оставката на гръцкия премиер не веднъж излезе на дневен ред през седмицата, като беше обвързвана с получаването на вот на доверие и последващо формиране на коалиционно правителство. По думите на Папандреу липсата на консенсус около гръцката спасителна помощ би „притеснила европейските партньори на страната и поставила под въпрос гръцкото членство в еврозоната,” предаде Euronews.

Сред най-спряганите имена за наследник на поста на Папандреу са тези на финансовия министър Евангелос Венизелос и на бившия управител на Централната банка на Гърция Лукас Пападемос.

Междувременно в гръцката преса се появиха публикации, че страната забавя вътрешните плащания заради липса на ликвидност. Причината е в отложения пореден спасителен транш от Европейския съюз и Международния валутен фонд, отбелязва гръцкия вестник „Нафтемпорики”.  Политическата нестабилност стана причина за забавянето на поредния шести транш от пакета в размер на 110 – млрд. евро кредитна поддръжка за Гърция. Формално отпускането на сумата беше одобрено и трябваше да се състои най- късно до средата на ноември. Плановете на кредиторите обаче бяха объркани от премиера Георгиос Папандреу и намерението му да свика референдум за финансовата помощ за страната.

От публикацията на „Нафтемпорики” става ясно, че публичното финансиране се осъществява капка по капка. Приоритет преди всичко са заплатите и пенсиите, след което идва  осигуряването на средства за пенсионните фондове и разплащането по главницата и лихвите по дълга. По всички други разходни пера е налице значително забавяне на плащанията. Това на свой ред увеличава просрочията на държавата към частни субекти. По информация на вестника през октомври в резултат на постоянните стачки и отлагане на плащанията на редица данъци от физически лица приходите в хазната се понижили със 7 % на месечна база, а в текущия баланс на страната се е образувала дупка в размер на  2,4 млрд. евро.
В следващите месеци правителството на Гърция ще има нужда от 3.8 млрд. евро, за да изплати заплати и пенсии за месеците ноември и декември, около 1 млрд. евро, за да погаси текущите задължения по дълга и 2.3 млрд., за да рефинансира облигации с изтичащ срок.