Спрягат Лукас Пападимос за заместник на Папaндреу

Ако се стигне до подобен сценариий, Пападимос ще трябва да получи мандат от президента Карлос Папуляс, за да състави коалиционно правителство.

04.11.2011 | 17:08
Спрягат Лукас Пападимос за заместник на Папaндреу

Името на бившия управител на гръцката Централна банка Лукас Пападимос беше лансирано в медиите, като най-вероятен заместник на премиерът Герогиос Папндреу, в случай че настоящия министър председател подаде оставка. Ако се стигне до подобен сценариий, Пападимос ще трябва да получи мандат от президента Карлос Папуляс, за да състави коалиционно правителство.
Лукас Деметриос Пападимос е роден през октомври 1947 година. Икономист и бивш вицепрезидент на Европейската централна банка. Има научна степен по физика от 1970 г. Завършил е магистратура по електроинженерство през 1972 г. Защитава докторантура по икономика през 1978 г. Неговата академична кариера продължава в университета Колумбия, става главен икономист на Федералния резерв в Бостън през 1980 година. В Националната банка на Гърция минава през постовете главен икономист от 1985 г., издига се до зам.- управител през 1993 г. и управител през 1994 г. Между 2002 г. до 20110 г. е вицепрезидент на ЕЦБ. Член е на академията на Атина и професор в университета в гръцката столица.

Георгиос Папандреу   е роден на 16 юни  1952 г. в градчето Сейнт Пол, щата Минесота. Учи в Торонто, в колежа Емърст в Масачузетс, а след това и в университетите в Харвард и Стокхолм. В  Лондонското училище по икономика  завършва магистратура по социология.  През 2002 г. е удостоен с титлата „почетен доктор“ на Колежа Емърст, а през 2006 г. е обявен за „бележит професор“ от Центъра по елинистика на американския Колеж за наука и изкуство на Джорджия.
Политическата кариера на Папндреу започва след падането на военната хунта в страната през 1971 г., когато се връща в Гърция и става член на ПАОК. Георгиос е потомък на двама гръцки министър-председатели: неговият баща и неговият дядо. С бързи темпове Георгиос върви по техните стъпки. През 1985 г. става зам.-секретар по въпросите на културата, през 89 -та вече е министър на образованието и религиозните въпроси . През 1993 г. става зам.-министър на външните работи, а година по-късно отново е министър на образованието и религиозните въпроси. През 1996 г. се връща на поста заместник-министър на външните работи. През 1999 г. става министър на външните работи. Папандреу получава множество награди и почетни отличия като признание за работата му за спазване на човешките права.
На 22 декември  2003 г. Гласът на Европа го поставя сред най-значимите европейски политици, като го определя за „Дипломат на годината“.  Френският ежедневник Le Monde го нарича архитектът на гръцко-турското сближаване.
Георгиос Папандреу положи клетва като министър-председател на Гърция на 6 октомври 2009 г., след като ПАСОК печели убедителна победа в предсрочните избори  след повече от пет години в опозиция. Точно година след избухването на  глобалната икономическа криза.
През януари 2010 година, проблемите на Гърция вече не са тайна за никого. Страната трябва да извърши реформи, а само няколко месеца по-късно Гърция ще вземе помощ от ЕС на стойност 110 милиарда евро.
Думите на Папандреу през 2010 г. са: " Можем да го направим. Със здрава работа, със сърцатост, с честност  и с подкрепата на гръцкия народ - целта е постижима“.
Малко повече от година след това няма и помен от тази увереност в думите на гръцкия премиер.
Решението му да свика референдум, на който гръцкият народ да каже „да“ или „не“ на европейската спасителна помощ се оказа може би един от финалните грешни ходове. Критиката не закъсня – от страна на европейските партньори, от опозицията, дори и от министрите в управляващия кабинет. Гръцкият народ, в който Папандреу вярваше, също му обърна гръб.