Японското правителство отпуска $11 млрд. на TEPCO

Заради ядрената криза TEPCO отчете загуба за финансовата година от над 15 млрд. долара.

04.11.2011 | 15:40
Японското правителство отпуска $11 млрд. на TEPCO

Японското правителство отпуска заем от 11 млрд. долара за компанията- оператор на АЕЦ „Фукушима“ TEPCO. Сумата е част от спасителния план за атомната електроцентрала, която претърпя огромни загуби след земетресението през март. Заемът се отпуска след като правителството одобри план на TEPCO за излизане от тежката ситуация. Евентуален фалит на компанията би предизвикал криза в енергийния сектор на страната. Предвижда се компанията да върне дълга, след като излезе от кризисната ситуация.
Разрушителният трус и последвалите вълни цунами доведоха до тежка авария и изтичане на радиация от ядрените реакторите. Исковете за компенсации, които TEPCO трябва да плати заради теча, може да надхвърлят сумата от 100 млрд. долара.
80 000 души в радиус от 20 км от електроцентралата бяха евакуирани, заради повишения радиоактивен фон. Бизнесът в засегнатия регион спря. Заради ядрената криза TEPCO отчете загуба за финансовата година от над 15 млрд. долара. Това е най-лошият финансов резултат в цялата история на японския бизнес.
Помощта за TEPCO идва на нова информация за изтичане на радиация от един от повредените 4 реактора. Според оператора от останките на реактор 2 изтича газ ксенон. Това се случва, когато има реакция на ядрено делене. При проведените анализи обаче не са открити признаци за неконтролирано ядрено делене. Изтичането на ксенон, който се отделя при такъв процес и който първоначално предизвика безпокойство - е резултат от естествена радиация, която при определени условия може да се наблюдава и в природни условия. От TEPCO успокоиха , че всички реактори са в стабилно състояние.