Нощно заседание на правителството в Атина

Депутати от ПАСОК и дори министри от кабинета се обявиха против премиера Папандреу.

03.11.2011 | 17:32
Нощно заседание на правителството в Атина

Извънредно вечерно заседание на гръцкото правителство ще определи дали изобщо ще се стигне до решителен вот на доверие утре. Повечето наблюдатели прогнозират, че кабинетът на Георгиос Папандреу няма да изчака гласуването в парламента и ще подаде предварително оставка. Все повече депутати в управляващата партия ПАСОК призовават за такава оставка. Гръцката левица има 152 места в 300-членния парламент, но доста от представителите й декларираха ясно, че няма да подкрепят премиера в идеята му за референдум за европейската помощ.

"Слабостта на правителството е по-очевидна от всякога – коментира Димитрис Лидзерис, член на ПАСОК. - Страната е без политическо ръководство и не може да продължи. Предлагам, в интерес на нацията, политическите сили да направят очевидното. Да формират правителство на национално обединение, за да защитя интересите на Гърция и на европейските партньори“
И от опозиционната партия „Нова демокрация“ призоваха за формиране на временно преходно правителство с единствена цел  незабавно провеждане на избори и утвърждаването на споразумението с Европейския съюз.  Решението не бива да бъде отлагано, подчерта лидерът на десницата Андонис Самарас. "И трябва да получим шестия заем, за да могат да се проведат избори в стабилна обстановка и хората свободно да могат да се изразят", смята той.

Папандреу няма подкрепата дори на собствения си кабинет. След финансовия министър Венизелос срещу плановете му се обявиха и министрите на земеделието и благоустройството. Единственият член на кабинета, който застана твърдо зад премиера, беше министърът на отбраната.