Ще се справим и без Гърция, твърди френски министър

Не можем да ги спасяваме насила, подчертава Жан Леонети.

03.11.2011 | 15:33
Ще се справим и без Гърция, твърди френски министър

Еврозоната и еврото могат спокойно да оцелеят и без Гърция, заяви министърът по европейските въпроси на Франция Жан Леонети, докато целият континент очакваше правителството в Атина да подаде оставка.

Ако гърците проведат референдум за европейската помощ и я отхвърлят, те няма да получават повече никакви субсидии, категоричен бе Леонети пред френско радио. При такъв сценарий балканската страна ще е принудена да банкрутира и да напусне еврозоната.

Леонети обаче припомни, че на Гърция се падат едва 2% от общия БВП на еврозоната и само 4% от общия дълг. "Гърция е нещо, без което можем да се справим", подчерта министърът. "Ние можем да ги помогнем, можем да ги спасим. Но не можем да спасяваме хора против желанието им... Това, че лекарството е горчиво, не е основание то да се отхвърля. Пациентът е много болен", завърши Леонети.

Междувременно най-различни източници от Атина твърдят, че е въпрос на часове министър-председателят Георгиос Папандреу да подаде оставка. Така той ще изпревари утрешния вот на доверие, който, ако се съди по изявленията на собствените му съпартийци от ПАСОК, няма особен шанс да спечели.