Кан се превърна в крепост

Лидерите от Г-20 се събират днес на Френската ривиера.

03.11.2011 | 07:38
Кан се превърна в крепост

Кан се превърна в укрепена крепост. Френската полицията посреща днес лидерите от Г-20, обхванати от страховете, че спасителният план за еврозоната е на път да се разпадне. Хиляди полицаи са разположени по Средиземноморското крайбрежие. Целта им е да спрат протестиращите, които може да се окажат опасно близо до мястото на срещата.

12 хиляди полицаи са разположени в  Кан, има и 100 представители на специалните части. Пазителите на реда извършиха вчера  тренировъчно обучение за евентуална химическа атака срещу държавен глава, а експерти по експлозивите претърсиха основните места на срещата.

Засилените мерки за сигурност са характерни за срещите на Г-20. Напълно затворен за движение е крайбрежният булевард около фестивалния комплекс, където е срещата на 20-те икономически сили. Училищата в зоната за сигурност са в извънредна ваканция. Магазините и ресторантите в района не работят, заради липса на клиенти. Освен загубите за местния бизнес, критиците вече предричат, че срещата в Кан ще се превърне в милиарди долари изгубено време. Още преди година френският президент Никола Саркози обаче заяви, че очаква разходите за домакинството на Г-8 и Г-20 във Франция, да бъдат една десета от платените от Канада през 2010 над 1 милиард долара.