Производствената активност в Китай замръзна

Поръчките за износ намаляват за втори път в рамките на три месеца.

01.11.2011 | 16:11
Производствената активност в Китай замръзна

Производствената активност в Китай се е свила до най-ниското си ниво от февруари 2009 година насам. Данните за производството в страната отново събудиха подозренията, че китайското правителство може да облекчи допълнително монетарната си политика, за да подпомогне икономическия растеж на страната. Статистиката показа още, че поръчките за износ към втората по големина икономика в света също намаляват за втори път в рамките на три месеца.

Дълговите проблеми в Европа са основна предпоставка за свиването на потреблението на китайски стоки в Стария континент. Проблемът обаче не е само за Китай. Южна Корея е отбелязала най-слабия ръст на експорта от 2009 година насам, а тайванското правителство обяви, че икономиката на острова е нараснала с най-малък темп от две години насам. Анализаторите коментират, че е възможно производствената активност в азиатските страни да се влоши още повече през предстоящите месеци, което на свой ред може да доведе до по-осезаемо разхлабване на монетарната политика в Китай.

Премиерът Вън Дзябао обяви миналата седмица, че икономическата политика ще бъде съобразена с настоящата ситуация. Това провокира спекулациите, че китайското правителство може да намали изискването към минималните резерви на някои по-малки банки и да обяви допълнителни фискални стимули.