Папандреу обяви референдум за помощта от ЕС

Опозицията съзря популистки ход от страна на гръцкия премиер.

01.11.2011 | 08:07
Папандреу обяви референдум за помощта от ЕС

Гърция ще проведе референдум за новия пакет помощи от Европейския съюз, заяви министър-председателят Георгиос Папандреу пред депутати от ПАСОК. Той ще поиска и вот на доверие от парламента по споразумението за гръцкия държавен дълг. То беше постигнато на срещата на върха на ЕС на 26 октомври.
Вторият спасителен пакет за Гърция предвижда загуби от над 50% за инвеститорите в гръцкия държавен дълг и нов заем на стойност 100 милиарда евро.
Изявлението на Папандреу за референдума видимо изненада голяма част от депутатите. Премиерът не посочи нито дата, нито други подробности за общонародното допитване, което ще е първото в Гърция от 1974 г., когато бе отменена монархията.
Опозицията съзря популистки ход от страна на Папандреу, чието премиерско кресло се клати под натиска на общественото недоволство.
През изминалата седмица в цяла Гърция имаше протестни прояви срещу политиката на бюджетни икономии на социалистическото правителство. Управляващите вече имат мнозинство от само три места в парламента, а рейтингът им рязко спадна заради политиката на бюджетни съкращения, която вероятно ще задържи страната в рецесия за четвърта поредна година през 2012 г.
Според допитване близо 60 процента от гърците възприемат като отрицателно или по-скоро отрицателно постигнатото на срещата на върха на ЕС споразумение за нов пакет от заеми. Споразумението предвижда и частните кредитори на Гърция да опростят 50 процента от задълженията й, или около 100 милиарда евро. В замяна на помощта еврозоната поставя условия за строги икономически реформи в Гърция. Мнозинството на правителството на Папандреу беше сведено само до три места в парламента и одобрението за кабинета рязко спадна заради строгите мерки за икономии.