Гърция не била готова за еврозоната

След първоначалните положителни реакции за постигнатото от европейските лидери споразумение - се появиха и остри коментари.

28.10.2011 | 16:41
Гърция не била готова за еврозоната

Френският президент Никола Саркози заяви, че приемането на Гърция в еврозоната през 2001 г. е било грешка. Атина е представила неверни данни и не е била готова за монетарния съюз, допълни той в поредното интервю след срещата на европейските лидери.
След първоначалните положителни реакции за постигнатото от европейските лидери споразумение - се появиха и остри коментари. Френският президент Никола Саркози подложи на съмнение приемането на Гърция в еврозоната.
 „Нека го кажа направо – това беше грешка – заяви Саркози. - Защото Гърция влезе въз основа на грешни данни и не беше готова. Нейната икономика не беше готова да се интегрира в еврозоната. През последните няколко месеца се борим с последствията от това решение, взето през 2001 година. Ако трябва да съм честен, ако не бяхме постигнали съгласие, катастрофата нямаше да е само в Европа, но и в целия свят. Обявяването на фалит на страна с близо 10 милиона население щеше да има невъобразими последици. Спомнете си какво предизвика провала на една банка – Лемън Брадърс през 2008 г. Страната обаче може да бъде спасена, благодарение на приетия след дълги преговори план,“ допълни Саркози.
В отговор, министърът на външните работи на Гърция Ставрос Ламбринидис заяви, че Атина не е предизвикала кризата, както и че никоя страна не трябва да се става изкупителна жертва.
По-малко критичен беше американският президент Барак Обама, който не пропусна да приветства постигнатите от европейските лидери решения.
 „Радвам се да видя, че в последните срещи беше постигнат напредък – заяви Обама. - Мисля, че това е важна първа стъпка. Видяхме, че колкото и да е трудно, страните от еврозоната и цяла Европа са ангажирани с европейския проект. Посланието, че те ще се справят сериозно с проблемите успокои пазарите по целия свят. Сега е от ключово значение панът да бъде осъществен напълно и решително и аз имам голямо доверие на европейските лидери, че ще успеят да постигнат това“.
Експертното мнение е, че  европейските лидери са си спечелили време и глътка въздух от пазарите, но вероятно това ще продължи няколко седмици или месеци, след това ще трябва планът да бъде приложен на практика.Самите гърци пък са наполовина по-недоволни – такива реакции се появиха още след приемането на плана.
Днес в Гърция е националният празник Охи, което в превод означава „не“.
Гърците свързват този ден с отблъскването на италианските войски от гръцка територия през 1940 г. Много от тях планират отново да изразят недоволството си от плановете за строги икономии като спуснат плакати с надпис „не“ от балконите и прозорците на къщите си.