Европейските лидери ще обсъдят редуциране на гръцкия дълг

Меркел е против правителствата от ЕС да диктуват действията на ЕЦБ.

26.10.2011 | 07:44
Европейските лидери ще обсъдят редуциране на гръцкия дълг

Държавните и правителствените ръководители на страните-членки от Европейския съюз се събират днес в Брюксел. На срещата на високо равнище те трябва да бъде приемат пакет от антикризисни мерки, които включват рекапитализация на европейските банки, разширяване на правомощията на европейския спасителен фонд и мерки на отделни страни за укрепване на икономиката.
Според разпространена в медиите информация Европейският фонд за финансова стабилност ще бъде разширен до един трилион евро, а 60 % от гръцкия дълг ще бъдат опростени. Броени часове преди срещата на върха френският премиер Франсоа Фийон заяви, че евентуален провал ще тласне европейския континент към непозната територия.
Германският канцлер Ангела Меркел беше доста по-конкретна. Тя отбеляза, че на срещата не бива да се допуска правителствата на Европейския съюз да диктуват действията на Европейската централна банка.
От Атина гръцкият премиер Георгиос Папандреу призова Европа да се мобилизира и подчерта, че преговорите, които ще се водят днес, засягат на първо място Континента, а не Гърция. "Работим върху стабилно и убедително решение, за да можем да предложим в сряда план за стабилност и растеж. Време е да сложим край на несигурността,“ коментира на свой ред председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.
Съветникът на американския президент Барак Обама по международните финанси Чарлз Колинс отбеляза, че е ясно, че европейците имат ресурсите и капацитета да се правят с предизвикателствата, пред които се изправят.
Някои анализатори вече прогнозират, че днешната среща ще завърши по- скоро с разочарование на очакванията. Основната причина за този песимистичен сценарий е, че срещата на ЕКОФИН, която трябваше да предшества днешната, беше отменена заради непреодолими различия. Там се очакваше да бъдат изготвени детайлите, които лидерите да одобрят и приемат. Днес предстои най-трудната част от преговорите. А именно как да се използват максимално ефективно средствата от Европейския фонд за финансова стабилност и в какъв размер да бъдат те.