Япония със специални мерки за укротяване на ръста на йената

През август курсът на японската национална валута достигна рекордните 75.95 йени за долар и оттогава се движи на нива от около 76-77 йени за долар.

20.10.2011 | 18:58
Япония със специални мерки за укротяване на ръста на йената

Япония ще създаде специално звено към централната банка, което да изготви мерки за укротяване на ръста на националната валута. Причината за решението са опасенията на правителството, че покачването на йената, заедно с ориентирането на инвеститорите към нискорискови активи, ще се отрази негативно на износа на страната.
Според проектодокумент за създаването на звеното, експертите в него ще наблюдават движението на националната валута и ще търсят начини за спиране на нейното поскъпване, включително и с намеса на валутния пазар. В същото време обаче Япония ще се опита да се възползва от силната йена, докато това е възможно.
Японското правителство е готово да увеличи специално създадения фонда за подкрепа на местните компании, който в момента е в размер на 26 млрд. долара. Очаква се създаването на звеното да бъде одобрено на заседание на кабинета в петък.
През август курсът на японската национална валута достигна рекордните 75.95 йени за долар и оттогава се движи на нива от около 76-77 йени за долар. Управителят на японската централна банка Масааки Ширакава заяви, че стабилният растеж на развиващите се пазари ще продължи да подкопава икономиката на страната. Затова, по думите му, централната банка ще потвърди прогнозата си за умерен икономически растеж на срещата на борда на банката следващата седмица. Ширакава отново заяви, че централната банка ще продължи да следи внимателно икономическата ситуация, което според анализатори е знак, че тя е готова допълнително да смекчи монетарната си политика, ако външните рискове наложат това.