Официално: Кадафи е мъртъв

Трупът на доскорошния либийски лидер влачен по улиците на град Сирт. Дейвид Камерън призова да си спомним жертвите му.

20.10.2011 | 15:00
Официално: Кадафи е мъртъв

(обновено в 18:22)

Муамар Кадафи е починал от раните си, след като е бил заловен от силите на бунтовниците в родния си град Сирт, официално съобщи Националният преходен съвет – временното правителство в Либия. Трупът на 69-годишния диктатор е бил съблечен и влачен по улиците на Сирт, световните агенции разпространиха видеозаписи от това.

Новината за смъртта на Кадафи, разпространена по-рано от телевизия Al Jazeera, бе потвърдена и от Абдел Маджид Млегта, високопоставен член на НПС. Според Млегта доскорошният лидер е бил заловен призори, като в последната схватка е прострелян в двата крака. Кадафи се опитвал да се измъкне от града с моторизиран конвой, който обаче бил засечен и атакуван от въздушните сили на НАТО. След това раненият диктатор е успял да избяга и да се скрие в канализационна тръба, където са го открили и заловили сили на бунтовниците. Според Млегта при интензивния огън Кадафи е бил улучен и в главата. Световните агенции разпространиха кадър от мобилен телефон, от който личи, че Кадафи е още жив в момента на залавянето си, но е окървавен и видимо в лошо състояние.

Ако се вярва на официалното съобщение, полковникът е починал в линейката на път за болницата в съседния град Мисрата.

По  време на нападението над конвоя е бил убит Абу Бакър Юнис, бившият военен министър на Либия. Живи са заловени синът на Кадафи Мутасим, говорителят му Муса Ибрахим и братовчед му Ахмед Ибрахим. Противоречиви са сведенията за съдбата на най-големия син на диктатора – Сейф Ал-Ислам Кадафи. Според кореспондента на The Wall Street Journal той е загинал ден по-рано при въздушно нападение на NATO. Други западни кореспонденти обаче предават, че Сейф Ал-Ислам е бил част от конвоя, напуснал Сирт, и е успял да се измъкне.

По все още непотвърдени данни лидерите на Националния преходен съвет се готвят да подадат оставки като първа стъпка към преминаването на страната под управлението на постоянно правителство. Държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън коментира, че ако Националният преходен съвет е сигурен, че диктаторът вече не е заплаха, "това всъщност ще улесни процеса на прехода към ново правителство".

Британският премиер Дейвид Камерън направи официално изявление от "Даунинг Стрийт", призовавайки света да си спомни жертвите на атентата от Локърби, дело на либийските тайни служби, и на множество други атентати на Ирландската републиканска армия, извършени с предоставени от либийците експлозиви. "Днес е ден да си спомним за жертвите", заяви Камерън, причислявайки към тях и загиналите в сегашните бойни действия либийци, и добави, че се гордее с ролята, която страната му изигра за демократичното бъдеще на Либия.

"Смъртта на Кадафи бележи края на първата фаза от либийската революция", коментира бившият кандидат за президент на САЩ и специалист по международната политика в американския Сенат Джон Маккейн. "Сега Съединените щати, заедно с европейските ни съюзници и арабските ни партньори, трябва да задълбочим подкрепата си за либийския народ, докато той работи, за да направи и следващата фаза от своята демократична революция толкова успешна, колкото борбата за освобождаване на страната".