Задънена улица пред решението за еврозоната

Меркел и Саркози не успяват да постигнат съгласие и по въпроса как ще се осъществи рекапитализацията на европейските банки.

20.10.2011 | 12:04
Задънена улица пред решението за еврозоната

Проблемите на Гърция и създаването на Европейски спасителен фонд бяха във фокуса на вниманието на извънредна среща между френския президент Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел. Двамата разговаряха на четири очи в рамките на неформална среща за дълговата криза в eврозоната.
Само три дни преди срещата на върха в Брюксел, Париж и Берлин остават дълбоко разделени по въпроса как и с колко да се увеличи финансовият ресурс на Европейския спасителен фонд. Франция настоява той да стане банка, докато Германия е против тази идея.
Меркел и Саркози спорят и по въпроса как ще се осъществи рекапитализацията на европейските банки и в какъв размер да бъде участието на частния сектор в новия спасителен план за Гърция.
След неформалната среща Меркел и Саркози отказаха коментари. Лаконично звучаха и останалите участници в неформалната среща във Франкфурт.
"Сега е необходимо да изясним управление на кризата в три измерения – укрепването и капацитета на Европейския спасителен фонд, стабилизиране на балансите на европейските банки и намирането на решение в средносрочен план за Гърция,“ отбеляза председателя на Европейската централна банка Жан-Клод Трише.
Конкретните решения за изход от кризата за момента остават в задънена улица, обобщават днес световните агенции. Плановете за изход от кризата остават в задънена улица.