Растежът в Китай са забавя

9,1% ръст на БВП на Китай през третото тримесечие на 2011г. Забавянето е заради дълговата криза в Европа.

18.10.2011 | 12:15
Растежът в Китай са забавя

 

Това се случва за пръв път от началото на 2009. Въпреки това двигателите на растежа остават силни, което прави малко вероятно облекчаването на валутната политика на страната.

Забавянето на ръста и най-слабият темп за последните 2г. остава леко под прогнозата за наблюдавания период.

Ченг Лайюн от Национално статистическо бюро на Китай заяви, че "усложнената международна икономическа ситуация и трудностите пред икономическото възстановяване се увеличават".

На фона на нестабилността и несигурността в следващата фаза, възможността за стабилизиране на макроикономическата ситуация в Китай и сравнително бързото развитие остава голяма, смята Ченг Лайюн.

Спадът показва, че Китай не остава встрани от икономическия спад в еврозоната. Пекин не е неуязвим от риска от събитията в най-големия си търговски партньор, Европа. Търговските данни миналата седмица показаха, че годишният ръст на китайския износ за Европа е спаднал наполовина през август, а общият износ на Китай е стигнал седеммесечно дъно.

От наша гледна точка, развиващите се пазари сигурно ще станат фактор за бъдещ растеж, - коментира

Кристиян Голдсмит от BNP Paribas. - Китайският растеж леко намалява, но все още можем да очакваме да бъде двигател на развитието на глобалната икономика, от която Китай е важна част.

Инструментите с фиксирана доходност, двигател на китайския ръст – продължават бързия темп на растеж. Инвестициите в имоти, които са една пета от общия обем за страната, обаче рязко се охладиха до 25% през септември на годишна база, в сравнение с ръста от 31% за август, показват изчисленията на Ройтерс.