Нови икономии и стачки в Гърция

Цяла седмица страната ще бъде залята от нова вълна на народно недоволство.

17.10.2011 | 13:23
Нови икономии и стачки в Гърция

В Гърция започва нова вълна от стачки против политиката на строги икономии на правителството. Федерацията на моряците обяви, че излиза на 48-часов организиран протест. Такъв планират и гръцките митнически и данъчни служители. В демонстрациите ще се включат и адвокатите, лекарите от държавните болници, журналистите, банковите и общинските служители. Униформени полицаи, пожарникари и пристанищни работници от бреговата охрана също излизат на протест.
Цяла седмица Гърция ще бъде залята от нова вълна на народно недоволство. Страната е изправена пред ключов вот в парламента, където в четвъртък трябва да бъдат приети мерките за строги икономии, поискани от международните кредитори.
Днес  Гърция ще бъде парализирана от 48-часова общонационална стачка. Двата основни синдиката, представляващи почти половината от 4-те милиона работници в Гърция, обещаха най-големите протести от началото на кризата преди две години, когато бяха засегнати доставката на храна и гориво, транспорта и болниците.
Премиерът Георгиос Папандреу обеща да прокара дълбоко непопулярния пакет от мерки, който включва увеличение на данъците, орязване на заплатите и пенсиите, както и включване на около 30 хиляди държавни служители в т. нар. трудов резерв, за който се планира изплащане на 60 % от трудовите възнаграждения след освобождаване на работното място.
Очаква се Папандреу да получи подкрепата на някои от по-малките опозиционни партии. Поне двама от членовете на управляващата партия ПАСОК обаче може да се противопоставят на част от мерките, които вероятно ще бъдат гласувани на два етапа – в сряда и четвъртък.
В момент, когато европейските лидери трескаво търсят изход от кризата до срещата си на 23 октомври, гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос заяви, че именно това ще е седмицата, през която ще бъдат взети важни решения по много въпроси. В капана на дълбока рецесия и държавен дълг, равняващ се на около 162 % от Брутния вътрешен продукт, Гърция ще свърши парите до няколко седмици, ако не получи международна помощ. Инспекторите от Международния валутен фонд , ЕС и Европейската централна банка, които бяха в Атина миналата седмица, препоръчаха освобождаване на спасителните 8 милиарда евро помощ. Но това ще бъде само временно облекчение. Ето защо те призоваха социалистическото правителство на Папандреу да напредне с допълнителното затягане на коланите, което включва най-сериозните съкращения в следвоенната история на Гърция.