Франсоа Оланд е кандидатът за президент на френските социалисти

Най-вероятният му съперник - Никола Саркози, все още не е обявил официално кандидатурата си.

17.10.2011 | 08:11
Франсоа Оланд е кандидатът за президент на френските социалисти

Франсоа Оланд беше избран за кандидат на френската Социалистическа партия за президентските избори през 2012 г. Според проучванията на общественото мнение Оланд ще победи основния си конкурент Никола Саркози на вота през април догодина, което би го направило първия лидер на социалистите в Елисейския дворец за последните 17 години.
Оланд събра 56 процента от гласовете, срещу 44 процента за Мартин Обри - бивш министър на труда и дъщеря на бившия председател на Европейската комисия Жак Делор. Обри призна победата на Оланд още преди да станат ясни окончателните резултати.
След избирането си Оланд заяви, че ще подкрепи онези, които вече не могат да търпят политиката на Саркози, като подчерта, че ще покаже различна визия за управление. Това се налага, заради увеличаващия се брой на негодуващи французи, нарастващата безработица, несигурността на работното място, по-високите разходи за битови нужди и т.н. Оланд описа себе си като кандидат на уважението и диалога.
Най-вероятният му съперник - Никола Саркози, все още не е обявил официално кандидатурата си.
Първичните избори във Франция за пръв път се проведоха по американски модел. Отвореният им характер целеше да придаде допълнителна легитимност на победителя, особено след скандала с ареста и обвиненията за сексуално насилие срещу спрягания за фаворит кандидат – президент на социалистите преди месеци и бивш директор на МВФ Доминик Строс- Кан.
Сред изтъкваните от анализаторите предимства на Франсоа Оланд са способността му за търсене на консенсус, а сред негативите – отсъствието на управленски опит в правителство.