Г-20 обеща капитализация на банките

Няма единна позиция за удвояването на размера на МВФ

15.10.2011 | 19:54
Г-20 обеща капитализация на банките

Финансовите лидери на 20-те водещи икономики в света (Г-20) поеха ангажимент банките да имат достатъчен достъп до финансиране, става ясно от проектокомюнике от проведената среща на 14 и 15 октомври. На срещата в Париж министрите на финансите от Г-20 поискаха от европейските лидери в рамките на следващите няколко дни да предоставят подробен план за потушаване на дълговата криза на Стария континент.

Лидерите обещаха, че ще гарантират нужната капитализация на банките в условията на сериозни пазарни сътресения, които заплашват да доведат до криза на ликвидността.

„Ще гарантираме, че кредитните институции са достатъчно капитализирани и имат достатъчен достъп до финансиране. Неотдавна централните банки предприеха решителни действия с тази цел и ще продължат да бъдат в готовност да осигуряват ликвидност на банките според нуждите“, се отбелязва в проектоизявлението на лидерите. 

Представителите на Г-20 очакват на срещата на върха на еврозоната на 23 октомври да бъде постигнато споразумение за финансиране на спасителния фонд в еврозоната. "По-конкретно ние приветстваме приемането на амбициозната реформа на европейското икономическо управление и довършването от страните в еврозоната на действията, необходими за прилагане на решенията, взети от лидерите на еврозоната на 21 юли 2011 година, за увеличаване на капацитета и гъвкавостта на Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС)", пише в проектокомюникето.

Все още не е постигнат консенсус дали банките да бъдат финансирани от държавите си принудително или това ще става само на доброволни начала.

САЩ се опълчи на предложението да бъде удвоен размерът на Международния валутен фонд (МВФ). Няма единна позиция и за самия обем на допълнителния капитал.

„Все пак на първа линия в битката срещу кризата трябва да са европейците, които сами да подредят къщичката си“, заяви австралийският финансов министър Уйен Суон.  Канадският му колега Джим Флахърти поиска Г-20 да не смекчава натиска върху европейците да решат проблемите със собствени средства. Подобно становище изрази и германският финансов министър Волфганг Шойбле.