Оставка на военния министър на Великобритания

Лайъм Фокс подаде оставка 10 дни след скандала, избухнал заради конфликт на интереси и държавния пост, даден на приятел.

14.10.2011 | 18:51
Оставка на военния министър на Великобритания

В оставката си, връчена на министър-председателя Дейвид Камерън, Л. Фокс обяснява, че е „допуснал грешка, като е преминал границата между личния интерес и държавния си пост“.

Фокс бе принуден да се извини публично и да отговаря през парламента заради 34-годишния Адам Уерити, кум на сватбата му и бивш съквартирант на военния министър.

Скандалът избухна заради визитните картички на Адам, носещи позицията „съветник на министъра“, които използвал в Шри Ланка.

В началото Фокс обясняваше, че неговият приятел не го е придружавал никога на официална среща. Британската преса обаче намери видеоматериал от телевизия от Шри Ланка, на който се вижда как президентът Махинда Раджапакса е придружавана в лондонски хотел от Лайъм Фокс и Адам Уерити.

Публикацията в Гардиън смути общественото мнение още повече с кореспонденцията между Адам Уерити и представители на военната индустрия, която публикува. Тя показва, че срещата през юни 2011 в голям ресторант в Дубай между министъра и доставчик на МО на Великобритания не е била случайна, както твърдеше Фокс. Индустриалецът се оказа, че е платил на посредници да уредят контакт с Уерити.

Министър-председателят Дейвид Камерън подкрепяше до 10 октомври 2011 своя военен министър, отказвайки да чуе доказателствата на медиите и настояваше да се изчакат резултатите от разследването до 21 октомври.