Дефицитът на Испания остава 6% за 2011

Министърът на финансите Е. Салгадо омаловажи значението на оценката на Standard & Poor’s.

14.10.2011 | 18:28
Дефицитът  на Испания остава 6% за 2011

Втора рейтингова агенция понижи оценката си за Испания от АА на АА-, отражение на стагнацията в икономиката, колапса на имотния сектор и дефицита, който надхвърля 11% от БВП.

Standard & Poor’s даде отрицателна перспектива на икономиката на страната в навечерието на срещата на Г20 в Париж, където финансовите министри на страните от групата ще търсят решение за изход от кризата.

Агенцията последва решението на Fitch, заради високата безработица /21%, най-висока в ЕС/, свитото кредитиране и високия дълг на частния сектор в страната.

Около 4 млрд. евро неочаквани приходи и спестявания ще осигурят на испанското правителство изпълнението на бюджетната рамка, въпреки очевидните проблеми, заяви испанският финансов министър Елена Салгадо. Тя обясни оценката с общата ситуация на финансовите пазари.

Считам, че рейтинговата агенция не оценява нашата реформа, която провеждаме на трудовия пазар. - заяви Е. Салгадо. - В момента ние провеждаме такава реформа, която изисква време, за да се види ефекта от нея.

Финансовият министър на Испания заяви още, че дефицитът от 6% за тази година не подлежи на обсъждане.