Словакия подкрепи фонда за стабилност в еврозоната

Правителството започна дебат за предсрочни избори

14.10.2011 | 07:53
Словакия подкрепи фонда за стабилност в еврозоната

Словашкият парламент одобри плана за разширяване на Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС) до 440 милиарда евро. С това той вече е напълно ратифициран, след като останалите страни от еврозоната го подкрепиха по-рано. С тази стъпка европейските лидери се надяват да преборят дълговата криза.

Вчера парламентът на Словакия започна и обсъжданията за дата за предсрочните избори – отстъпка, на която премиерът Радичова се съгласи в замяна депутатите да одобрят разширяването на Европейския финансов фонд за стабилност. Във вторник парламентът не успя да приеме фонда и по този начин Словакия остана единствената пречка той да влезе в сила. Съгласявайки се на предсрочни избори обаче, Радичова не поясни каква ще политическата й роля от тук нататък.

„ Премиерът все още не е обявил дали напуска политиката или пък смята да продължи да ръководи страната. Тя вече стори редица стъпки, които показаха, че се смята за способна да води това правителство. Например, предложи оставки на министрите от Партията на свободата и солидарността. По-важният въпрос е дали Радичова ще остане начело на своята партия“, заяви анализаторът Григорий Месежников.